12 tips om stress te verminderen

12 tips om stress te verminderen

Stress is een steeds groter wordend probleem onder de mensheid. Tegenwoordig wordt er ook ontzettend veel van ons verwacht en leven we in een samenleving, waarbij multitasken bijna de standaard is. Maar wist je dat we als mensen hier eigenlijk niet op zijn gebouwd?

Stress verminderen met deze 12 tips

We maken lange dagen en werken hard, om een goed en mooi leven te kunnen leiden. Toch is het niet altijd makkelijk en is er steeds meer vraag naar het verminderen van stress. Alhoewel edelstenen zoals, labradoriet, amethist, amazoniet, citrien en opaal kunnen ondersteunen bij stress gerelateerde klachten, kun je ook baat hebben bij de volgende tips die ik ga geven. 

Houd er rekening mee dat het altijd verstandig is om met een specialist te gaan praten als de klachten langdurig aanhouden en daar ook niets ergs aan is. 

Tip 1. Wandelen

De eerste tip die ik wil geven, is dat meer wandelen / bewegen enorm kan helpen! De meeste van ons hebben een baan achter de computer en daar komen we haast niet meer achter weg. Hier zijn we als mensen niet op gebouwd. Het kan enorm helpen om meer te gaan wandelen, omdat jouw lichaam dan kan ontladen en je een goede conditie kan behouden. 

Tip 2. Gezond eten

De één gaat meer eten van stress, de ander juist minder. Echter heeft voeding een enorme belangrijke rol op onze gesteldheid. Ze zeggen ook niet voor niks dat je darmen een soort van tweede hersenen zijn. Door elke dag voldoende voeding te eten, dat waardevolle voeding is, kan het lichaam optimaal presteren. Denk hierbij aan voldoende water drinken, groente, fruit en vezels eten.

Tip 3. Mediteren

Mediteren wordt steeds populairder. Ik merk wel dat er een soort taboe op heerst, als ik kijk naar de maatschappij, maar het wordt wel steeds populairder en er zijn zelfs studies bekend, waarbij wordt geconcludeerd dat men beter in hun vel zit. Zelf vond ik het in begin lastig om te mediteren, daarom heb ik meditatieoefeningen op YouTube gezocht. Er staan voldoende tussen, ook Nederlandse :)

Tip 4. Praat erover

Het is belangrijk dat je ergens je 'ei' kwijt kunt. Dit kan bij je partner zijn, een goede vriendin, kennis of familielid. Wellicht lucht dit op en vermindert dit ook je stress.

Tip 5. Maak het positieve ervan

Zelf heb ik vaak gemerkt, dat ik snel het negatieve van iets ging in zien en dit ook stress kon geven. Door juist vrolijk, positief en optimistisch te zijn, kan stress ook vermindert worden. Het is als mens zijnde trouwens heel normaal dat ons brein negatief denkt, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Probeer eens te lachen in de spiegel. Het klinkt gek, maar jouw lichaam merkt dat de lachspieren worden gebruikt en daar kan vervolgens een stofje door vrij komen, waardoor je je vrolijker en minder gestrest voelt. 

Tip 6. Vermijd middelen zoals alcohol, drugs en slecht eten

Een hele belangrijke in mijn ogen is het gebruik van middelen, om de stress te verminderen. Dit is slechts een tijdelijk effect en kan op langer termijn zelfs negatief uitpakken. 

Tip 7. Doe je echt wat je leuk vindt?

Al ben ik nog maar 27 jaar, ik heb al een hele hoop levenservaring opgebouwd. Ik werk daarnaast al van mijn 15e en heb altijd school als een prioriteit gezien en daardoor ook mijn diploma's behaald. Echter merk ik wel dat er vooral in de maatschappij wordt gekeken naar waar iemand goed in is, maar betekent dat ook gelijk dat je dat leuk vindt? Als je het leven volgt, wat je eigenlijk niet doet, dan kan dit ook voor veel stress zorgen. Dit heb ik zelf ervaren! Je bent uiteindelijk de regisseur van je eigen leven en hebt een stuk minder stress als je doet wat je écht leuk vindt. Je leeft maar één keer!

Tip 8. Kijk minder TV

Persoonlijk merk ik dat ik stress krijg van tv kijken. Misschien heel gek.. Het is vaak erg druk en niet ontspannend voor mij. Zeker omdat is hoogsensitief ben. Dat vind ik wel anders met een film. Zelf probeer ik minder televisie te kijken, helemaal voor het slapen gaan. Als ik 2 uur voor het slapen gaan niet meer achter een scherm zit, maar lekker douche, lees of schrijf, dan ben ik uitgerust en val ik heerlijk in slaap. Zeker de moeite waard!

Tip 9. Ga minder online

Als we kijken naar de mogelijkheden, die we tegenwoordig hebben, dan krijgen we enorm veel prikkels. Wist je dat teveel prikkels ook slecht kan zijn en stress kan stimuleren. Prikkels krijg je bijvoorbeeld ook van social media, berichtjes of telefoontjes. Daarnaast ben je vaak aan het multitasken met de telefoon in je handen. 

Tip 10. Slaap voldoende

Gemiddeld slapen we 32 jaar in een leven! Het is daarom ook essentieel dat er voldoende rust wordt gepakt en dat je goed slaapt. Wellicht slaap je niet goed, omdat je piekert, niet lekker ligt op je matras of te veel suikers hebt gegeten. Wat voor mij de ultieme stap naar een goede nachtrust is, waardoor ik minder stress ervaar?

 • Geen koffie / cafeïne na 12 uur drinken;
 • Na 19 uur niet meer eten;
 • Ongeveer 2 uur voor het slapen niet meer achter een scherm zitten;
 • Een lekkere warme douche pakken;
 • Slapen in een fris en schoon bed!

Tip 11. Houd ritme

Persoonlijk merk ik dat ik me beter voel, als ik ritme aanhoud. Het lichaam weet dan waar ze aan toe is. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen.

Tip 12. Onderzoek het probleem

De laatste, maar zeker niet onbelangrijk, onderzoek de oorzaak van het probleem, waardoor je stress hebt. Ik heb deze als laatste gehouden, omdat de meeste stress klachten in mijn ogen een oorzaak hebben. Dit kan van alles zijn:

 • Niet doen waar je gelukkig van wordt;
 • Hoge druk op het werk / privé;
 • Een privé omstandigheid;
 • Dingen, die in het verleden zijn gebeurd;
 • Financiële problemen;
 • Eenzaamheid.

Onthoud altijd, dat je er niet alleen voor staat en dat het heel menselijk is dat je stress ervaart. We moeten tegenwoordig ook zoveel, maar weet dat er altijd een oplossing is. Ik adviseer wel altijd om een specialist in te schakelen bij ernstige gedachtes, stressklachten of aanhoudende problemen. Zij zijn er in gespecialiseerd en kunnen jou verder helpen.

Ben je na het lezen toch nieuwsgierig om te kijken welke edelstenen kunnen helpen om stress te verminderen? 


Bekijk edelstenen tegen stress

Heb je vragen n.a.v. deze blog of een toevoeging? We horen het graag!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Zenvya Zilveren Edelsteen Sieraden

Verbind met de natuur

Ontdek de schoonheid van de natuur met Zenvya. Zenvya is het sieradenmerk voor echte edelstenen, verwerkt in prachtige edelsteen sieraden.

Onze sieraden zijn meer dan alleen decoratieve stukken; ze zijn een uiting van verbondenheid met de natuurlijke wereld en een herinnering aan de kracht die in ons allen schuilt. Ontdek de magie van edelstenen bij Zenvya en laat je betoveren door de tijdloze schoonheid van de natuur.

Ontdek Zenvya