Wat is hoogsensitiviteit?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit wordt ook wel afgekort naar HSP. HSP is een Engelse afkorting dat staat voor Highly Sensitive Person, oftewel hoogsensitief persoon (hoogsensitiviteit). HSP is een aangeboren kracht, dat bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt, wat neer komt op ruim 3 miljoen Nederlanders. In deze blog gaan we je kort uitleggen wat hoogsensitiviteit is en hoe je het kunt herkennen

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is dat je meer gevoelig bent, dan een gemiddeld persoon. Een HSP persoon neemt zowel externe als interne prikkels heel sterk waar en heeft langer de tijd nodig dit te verwerken, dan iemand die geen HSP is. Ook is dit vaak de reden, dat ze zich een tijdje terugtrekken na een lange werkdag of werkweek om weer tot zichzelf te komen en op te laden voor een volgende dag. Dit het liefst alleen (bijvoorbeeld in de natuur of in het bijzijn van hun huisdier).

Prikkels en kans op burnout

Hoogsensitieve personen vermijden het liefst grote mensenmassa's, vanwege de vele indrukken en het harde geluid wat op hun afkomt, met andere woorden de vele prikkels.

Hoogsensitieve mensen beleven de wereld intenser en anders. Door hun gevoeligheid voor omgevingsprikkels ligt overprikkeling vaak op de loer door de drukke en veeleisende maatschappij. Ongeveer 50% van HSP'ers krijgt te maken met overprikkeling, maar soms kan dit zelfs uitlopen naar burn-out, dat je het liefst wilt voorkomen.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een hoogsensitief persoon een gevoeliger zenuwstelsel heeft en prikkels daardoor anders worden verwerkt in de hersenen, dit heeft zowel voor-als nadelen. Als een hoogsensitief persoon de balans niet goed heeft tussen de hoeveelheid prikkels wat binnen komt en ontspanning, vergroot dit de kans op een burn-out.

Wil je weten hoe je herkent of jij een HSP'er bent? Lees het dan in deze blog!

Terug naar blog

Ontdek Zenvya