Wat is PMS?

Wat is PMS?

Alhoewel iedere vrouw anders is, zijn er anno 2024 ontzettend veel vrouwen, die last hebben van PMS. Het premenstrueel syndroom (PMS) is een aandoening dat veel vrouwen treft en wordt gekenmerkt door lichamelijke en psychische klachten, die optreden vóór de menstruatie. In dit artikel gaan we dieper in op wat PMS precies is, de symptomen die ermee gepaard gaan en hoe het kan worden vastgesteld.

Wat is het Premenstrueel Syndroom (PMS)?

PMS doet zich voor wanneer vrouwen regelmatig lichamelijke en psychische klachten ervaren voorafgaand aan hun menstruatie. Deze klachten, variërend van stemmingswisselingen tot fysieke ongemakken, kunnen zo ernstig zijn dat ze het dagelijks functioneren beïnvloeden. Het treft vooral vrouwen tussen de 35 en 45 jaar, hoewel het in principe bij alle menstruerende vrouwen kan voorkomen.

Symptomen van het Premenstrueel Syndroom:

De symptomen van PMS zijn divers en kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Snel kwaad worden
  • Gespannenheid
  • Depressieve gevoelens
  • Pijn in de borsten
  • Een opgeblazen gevoel
  • Verminderde energie

Het is belangrijk op te merken dat deze klachten verminderen zodra de menstruatie begint en minimaal enkele dagen aanhouden.

Diagnose van het Premenstrueel Syndroom

Het stellen van een diagnose voor PMS gebeurt niet via bloedonderzoek. Het is cruciaal om gedurende ten minste drie maanden een dagboek bij te houden waarin de symptomen en hun timing worden vastgelegd. Dit helpt bij het identificeren van de specifieke klachten en het patroon ervan. Het gesprek met uw huisarts, waarbij u dit dagboek kunt delen, zal helpen bij het vaststellen of PMS daadwerkelijk de oorzaak is van uw klachten.

Hoe verder bij klachten die lijken op PMS

Wanneer u vermoedt dat u PMS ervaart en de klachten uw dagelijks leven beïnvloeden, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Het dagboek met klachten zal dienen als waardevolle informatie tijdens dit gesprek. Samen met uw huisarts kunt u de aard van uw klachten begrijpen en vaststellen of deze daadwerkelijk gerelateerd zijn aan PMS.

Het is belangrijk op te merken dat PMS-specifieke klachten beginnen vóór de menstruatie en verdwijnen zodra deze begint. Klachten op andere momenten kunnen wijzen op andere onderliggende oorzaken, zoals stress of depressie. In sommige gevallen kan er geen specifieke verklaring worden gevonden, wat artsen aanduiden als onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Het begrijpen van PMS is essentieel voor vrouwen die regelmatig met deze klachten worden geconfronteerd. Het bijhouden van een dagboek en het consulteren van een huisarts zijn belangrijke stappen in het identificeren en beheren van het premenstrueel syndroom. Met de juiste aanpak kunnen vrouwen effectief omgaan met de symptomen en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Zenvya Zilveren Edelsteen Sieraden

Verbind met de natuur

Ontdek de schoonheid van de natuur met Zenvya. Zenvya is het sieradenmerk voor echte edelstenen, verwerkt in prachtige edelsteen sieraden.

Onze sieraden zijn meer dan alleen decoratieve stukken; ze zijn een uiting van verbondenheid met de natuurlijke wereld en een herinnering aan de kracht die in ons allen schuilt. Ontdek de magie van edelstenen bij Zenvya en laat je betoveren door de tijdloze schoonheid van de natuur.

Ontdek Zenvya