Wat is stress?

Wat is stress?

Iedereen kent de term stress wel. De term komt oorspronkelijk uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan.

Stress kan meerdere diepliggende oorzaken hebben, maar komt meestal voort uit onzekerheid en je niet werkelijk voelen wie jij in wezen bent. Daardoor kan het lijken alsof je omgeving steeds alles bepaalt over jou en jij voortdurend aan opgelegde verwachtingen moet voldoen. De oorzaak van stress is dan ook dat je draagkracht (dat wat je aankunt) niet in balans is met je draaglast (dat wat er van je wordt gevraagd). De belangrijkste stress-klachten zijn:

 1. Geen energie hebben en moe en futloos zijn
  Je hebt geen energie en je hebt geen zin meer in dingen die je normaal leuk vindt. Na werk of school kom je tot niets. Van een normale portie rust knap je niet meer op. 

 2. Blijven doorgaan
  Je kunt niet meer stoppen, je hebt de neiging om maar door te blijven gaan. Je kunt je niet meer ontspannen en relaxen.

 3. Slaapproblemen
  Je slaapt slecht in, slaapt niet goed door, of je bent ’s morgens al heel vroeg wakker. Je rust onvoldoende uit en staat moe op.

 4. Snel geïrriteerd
  Je hebt een kort lontje, bent sneller aangebrand en krijgt eerder ruzie met je geliefden. Je blijft voortdurend op scherp staan en bent extra alert.

 5. Piekeren
  Je kunt dingen niet loslaten en er lang over nadenken.

 6. Emotioneel
  Je bent sneller emotioneel. Je incasseringsvermogen is op. Je bent somberder, onzekerder of angstiger dan normaal.

 7. Je hoofd is vol, je kunt je moeilijk concentreren
  Je hebt meer moeite met plannen en organiseren. Je vergeet dingen en maakt meer fouten. Je ben de controle aan het kwijtraken.

 8. Gespannen spieren
  Je hebt spierpijn, pijn in de rug, nek of in de schouders.

 9. Verlaagde weerstand
  Je weerstand neemt af, dus pak je sneller een verkoudheid of griepje op.

 10. Lichamelijke klachten
  Lichamelijke klachten als verhoogde bloeddruk, benauwdheid, hyperventilatie, darm-en spijsverteringsklachten, trillen of extreem transpireren

Er zijn verschillende manieren om stress tegen te gaan en weer beter in je vel te gaan zitten. Ook kunnen edelstenen daarbij ondersteunen. In deze blog lees je welke stenen daarbij kunnen helpen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Verbind met de natuur

Ontdek de schoonheid van de natuur met Zenvya. Zenvya is het sieradenmerk voor echte edelstenen, verwerkt in prachtige edelsteen sieraden.

Onze sieraden zijn meer dan alleen decoratieve stukken; ze zijn een uiting van verbondenheid met de natuurlijke wereld en een herinnering aan de kracht die in ons allen schuilt. Ontdek de magie van edelstenen bij Zenvya en laat je betoveren door de tijdloze schoonheid van de natuur.

Ontdek Zenvya