Edelsteen voor rust

Edelsteen voor rust

Je hoort steeds vaker dat mensen last hebben van stress, angst- en slaapproblemen, depressie of gewoon onrust. De wereld wordt sneller en eist daarom meer van ons. Hoe ga je hiermee om? Hoe kun je jouw rust bewaken en behouden? En welke edelstenen kunnen daarbij helpen? 


FIGHT OR FLIGHT

Ons lichaam kent grotendeels twee verschillende staten van zijn. Het parasympathische en sympathische zenuwstelsel. Het parasympathische deel zorgt voor rust, ontspanning en herstel van het lichaam. Het sympatische deel zorgt ervoor dat we alert zijn en eventueel actie ondernemen. Waarom is het belangrijk dit te weten?

Vroeger, toen we nog in de grotten leefden, was het overduidelijk voor ons lichaam wanneer er gevaar dreigde. Je zag een tijger en direct wist ons brein dat hij jouw ‘fight or flight’ modus moest aanzetten. Zodra de tijger verdween keerde ons lichaam terug naar de staat van rust (parasympatisch). Tegenwoordig zijn onze problemen wat gecompliceerder. Ons lichaam schiet bijvoorbeeld in fight or flight vanwege een deadline op het werk of school. Maar deze deadline, in tegenstelling tot de tijger, verdwijnt niet direct. Wat betekent dat ons lichaam langer of te lang blijft hangen in onze sympatische staat, waardoor we ons niet kunnen ontspannen en ons lichaam niet kan herstellen of uitrusten. 

Wanneer we te lang of vaak in onze fight or flight komen te zitten kan dit leiden tot chronische stress, angst- of slaapproblemen, brain fog en soms zelfs depressie.

HET HELEN VAN ONRUST

Hoe kun je je weer rustig voelen? Door te beginnen met zelf het zenuwstelsel te reguleren. Oftewel, jezelf leren te halen uit de fight or flight modus en terug te keren naar ontspanning. Het lichaam is gemaakt om zelf tussen de twee verschillende staten te switchen, maar omdat het brein sommige dingen (zoals die deadline) labelt als “gevaar” moet je jouw zenuwstelsel een handje helpen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw lichaam terug kunt laten keren naar de parasympatische staat. Een belangrijke is ademwerk. Ademhalen klinkt makkelijk en natuurlijk, echter velen van ons merken de effecten van verkeerde of onbewuste ademhaling zonder dit direct door te hebben. Let op of je hoog in de borst ademt in plaats van de buik en het middenrif. Wanneer je vanuit de borst ademt is er meer kans op stress, angst en kortademigheid. Zingen, neuriën, dansen, sporten, massages of bijvoorbeeld yoga zijn manieren waarop je je weer kunt verbinden met en terugkeren naar jouw lichaam. 

Een ander trucje is kou. Een belangrijk onderdeel in het zenuwstelsel is de nervus vagus. Deze zenuw zorgt ervoor dat het lichaam in een rusttoestand komt. Je kunt deze zenuw activeren door iets kouds op de borst te leggen voor 5-15 minuten. Ook helpt het om koud te douchen of bijvoorbeeld buiten te gaan zwemmen. 

EDELSTENEN VOOR HET ZENUWSTELSEL

Er zijn verschillende edelstenen die kunnen helpen bij het helen van het zenuwstelsel en zo ook bij het creëren van (mentale) rust en ontspanning. 

Zonnesteen is een edelsteen die het zelfhelend vermogen kan stimuleren en helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel. Daarnaast is het een edelsteen die bekend staat om het creëren van vitaliteit en optimisme. Dit is dan ook een geschikte steen ter ondersteuning bij het helen van jouw lichaam.

Amazoniet is een edelsteen die geschikt is voor het helen en reguleren van het autonome zenuwstelsel. Het schijnt dat Amazoniet de linker- en rechterhelft van het brein uit kan balanceren en blokkades opheft in het zenuwstelsel. Daarnaast brengt Amazoniet ook geestelijke rust en ontspanning. 

Amethist staat bekend als een rustgevende en kalmerende edelsteen. De steen wordt vaak gebruikt voor angst- en slaapproblemen en het verminderen van zenuwen en stress. Amethist wordt vaak als gunstig gezien voor het zenuwstelsel. 

Terug naar blog