Edelsteen sieraden onderhouden

Edelsteen sieraden onderhouden

Hoe blijven edelstenen sieraden mooi?

Bij Zenvya zijn alle sieraden voorzien van echte edelstenen. Om lang te kunnen blijven genieten van deze prachtige juweeltjes, is het belangrijk om de juiste zorg aan de edelsteen sieraden te geven. In deze blog vertel ik je meer over het onderhoud van de sieraden met stenen, waar je rekening mee moet houden en welke stenen iets meer aandacht nodig hebben.

Zilveren edelstenen sieraden reinigen

Alle zilveren Zenvya sieraden zijn gemaakt van 925 Sterling Zilver. Zilver is een edelmetaal en blijft prachtig glanzen als je regelmatig de sieraden afneemt met een poetsdoekje. Handig om te weten, ieder sieraad bij ons wordt standaard met een zilverpoetsdoekje geleverd. Ook zit er een sieradendoosje bij, waarin je de sieraden veilig kunt opbergen. 

Is het sieraad toe aan een opknapbeurt? Een juwelier in de buurt is ook een optie om het te laten reinigen. Een andere optie is om het zelf schoon te maken met een zacht en vochtig doekje. Wees altijd voorzichtig met water en zeep, dit kan namelijk een negatief effect op de edelstenen hebben en dat is zonde. Daarom raden we het ook af om te zwemmen of te gaan douchen met de sieraden. Een keer douchen is niet erg, maar in het zwembad zit chloor en dit is niet goed voor de edelsteen sieraden. 

Let op: Er zijn edelstenen, die helemaal niet in aanraking met water mogen komen! Dit kan ze beschadigen. Hieronder een toelichting:

Opaal niet reinigen met water

Opaal is een ontzettend mooie edelsteen, met een diepgaand kleurenspel. Opaal ontstaat als opvulling van spleten of gaten in rotsen, maar ook bij vorming van fossielen. Kenmerkend is dat deze prachitge steen veel water bevat. De steen is zacht als het net gedolven wordt, maar verhardt snel aan de lucht.

Doordat het veel water bevat, kan het kleurenspel veranderen als het in aanraking komt met water. Dit is natuurlijk zonde. Is dit al gebeurd? Probeer het dan eens nacht onder een gele lamp te leggen. 

Tip: Hoe verzorg je Ethiopisch Opaal?

Andere edelstenen die niet tegen water kunnen

Andere edelstenen, die ook aangetast door het water kunnen worden zijn: calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet.

Gouden edelsteen sieraden onderhouden

Ook de Gouden sieraden van Zenvya kunnen worden gepoetst met het bijgeleverde sieradendoekje. Gouden edelstenen sieraden blijven mooi als ze af en toe worden gepoetst met een doek, gemaakt in een zeepsopje (bij voorkeur van groene zeep) . Let erop dat je het goed droogmaakt en voorzichtig bent bij de edelsteen. Boen het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met een zachte vochtige doek en droog het met een flanellen doek.

Edelstenen ontladen en opladen

Er zijn op het internet ontzettend veel verhalen over het ontladen en opladen van edelstenen. Een verhaal dat door menig edelsteen liefhebber wordt overgenomen. Echter is het niet nodig om een edelsteen te ontladen en opladen. Waarom is dit niet nodig?

Een edelsteen bestaat uit trillingen

Een steen bestaat net als de mens uit trillingen. De trillingen van een edelsteen verandert nooit. Op moleculair niveau verandert een steen nooit en dus de energie ook niet. Het kan wel mogelijk zijn dat jouw ervaring anders is met ontladen en opladen, dat de steen anders is. Wij zijn namelijk als mens enorm veranderlijk in onze energie en je hebt dus vooral jezelf ontladen en niet de steen. 

Energie die blijft 'kleven' aan edelstenen

Moet je een edelsteen ontladen en opladen? Dan zeggen wij nee. Dat hoeft niet. Wat je wel kunt doen is het edelsteen sieraad reinigen. Bij alle objecten, mensen en dieren kan het voorkomen dat er een bepaalde energie aan blijft ‘kleven’. Maar let op: de energie kleeft er aan vast, maar verandert de energie van bijvoorbeeld de edelsteen zélf dus niet.

Wanneer je een edelsteen sieraad van Zenvya ontvangt, kan het zijn dat er nog een energie aan kleeft. Dat kan je weghalen door de steen te reinigen met witte salie, palo santo of wierook. Dit is de meest veilige manier, omdat niet alle edelstenen tegen water kunnen. 

Edelstenen sieraden bewaren

Berg je edelsteen sieraden goed op. Niet alle edelstenen verdragen elkaars aanwezigheid. Het beste is om sieraden met edelstenen apart in een doosje te bewaren, waardoor ze elkaar niet kunnen beschadigen. Het Zenvya sieradendoosje, die je gratis bij elk sieraad ontvangt, is hiervoor perfect. ;-)

Terug naar blog