echte edelsteen herkennen

Hoe kun je een echte edelsteen herkennen?

Het herkennen van echte edelstenen kan soms een uitdaging zijn, vooral als je geen deskundige bent op het gebied van edelstenen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om te bepalen of een steen echt is of niet. In deze blog ga ik je aan de hand van een aantal tips vertellen hoe je het kunt herkennen. 

Herkennen van een echte edelsteen

  1. Gewicht: Echte edelstenen zijn veel zwaarder dan namaak / synthetische stenen. Houd dus rekening met het gewicht van de steen als je hem in de hand houdt. Voelt het super licht aan, dan kun je gaan twijfelen over de echtheid. 
  2. Hardheid: Edelstenen zijn veel harder dan namaakstenen. Dit betekent dat ze minder snel krassen of beschadigingen oplopen. Gebruik daarom een moissanite tester of hardheidsschaal om de hardheid van de steen vast te stellen, 
  3. Transparantie: Veel namaakstenen zijn niet helder of transparant, terwijl echte edelstenen dat vaak wel zijn. Houd dus rekening met de transparantie van de steen als je hem bekijkt.
  4. Kleur: Sommige namaakstenen hebben een verdacht felle of onnatuurlijke kleur. Echte edelstenen hebben echter vaak een subtielere en meer natuurlijke kleur. 
  5. Luister: Edelstenen geven een helder geluid als je ze op een harde ondergrond klopt, zoals tafel of granieten aanrecht. Namaakstenen geeft een dof geluid.
  6. Waarnemen: Met het blote oog of onder een loep, kun je vaak inclusions (interne oneffenheden) en kleurverschillen waarnemen in echte edelstenen, terwijl dat in namaakstenen niet het geval zijn.

Edelsteen echtheid herkennen

Houd er wel rekening mee dat deze tips niet altijd 100% betrouwbaar zijn. Sommige namaakstenen zijn zo goed gemaakt dat ze bijna niet te onderscheiden zijn van echte edelstenen. Bij twijfel, raadpleeg een professional in edelstenen.

In het algemeen kan worden gezegd dat echte edelstenen duurder zijn dan de namaak, en er vaak certificaten bij aanwezig zijn, die dan een waarborg geven dat het een echte steen betreft.

Gebruik altijd deze tips als een hulpmiddel, maar wees altijd voorzichtig en raadpleeg een expert als je twijfelt over de authenticiteit van een steen.

Echte edelstenen bij Zenvya

Zenvya verkoopt uitsluitend edelsteen sieraden met echte edelstenen. Onze edelstenen sieraden worden steekproefsgewijs getest op echtheid en we werken samen met een vaste producent.

Wij hebben er bewust voor gekozen om geen echtheidscertificaat per sieraad erbij te doen, omdat we vooral half edelstenen verkopen en dan de kostprijs te hoog gaat liggen van de sieraden. Een officieel echtheidscertificaat kan namelijk alleen officieel door onder andere Naturalis worden uitgegeven.

Neem gerust een kijkje bij Naturalis, daar vind je overigens in de museumshop ook een klein gedeelte van de collectie van Zenvya!

Terug naar blog