Ethiopisch Opaal is een prachtige en bijzondere edelsteen. De steen is in iedere kijkhoek anders en je vindt er meerdere kleuren in. Het is bij ons een geliefde edelsteen en wij weten als geen ander, dat je voorzichtig moet zijn met deze steen. Alhoewel Opaal kostbaar en zeer mooi is, is het belangrijk dat je goed weet hoe je de Ethiopisch Opaal verzorgt. In deze blog ga ik je eerst vertellen wat de steen eigenlijk is, zodat je ook begrijpt waarom de verzorging belangrijk is. Daarna zal ik je uit gaan leggen hoe je de steen kunt onderhouden en wat je kunt doen, als het kleurenspel helemaal weg is.
Wat is Ethiopisch Opaal
Alle (half) edelstenen zijn prachtig werk van moeder natuur en zo heeft elke steen haar eigen verhaal. Zo ook Ethiopisch Opaal. Opaal wordt gevormd uit een oplossing van siliciumdioxide en water. Terwijl water door de aarde stroomt, neemt het silica op uit zand en voert deze silicarijke oplossing naar scheuren en holtes in de bodem van de aarde, veroorzaakt door natuurlijke gebreken of ontbindende fossielen. Als het water verdampt, laat het een silica-afzetting achter. Deze cyclus herhaalt zich gedurende zeer lange tijdsperioden en uiteindelijk wordt opaal gevormd.
Visualiseer de binnenkant van een opaal, als een zak met knikkers. De knikkers zijn de silicabolletjes. Kleinere bollen worden vaker gevormd en hebben de neiging om de paarse/blauwe/groene kleuren te breken. Grotere bollen zijn zeldzamer en hebben de neiging om te pronken met de geel/oranje/roze en rode kleuren.
Verschillende soorten opaal
Er zijn verschillende soorten opaal en de belangrijkste is Ethiopisch Opaal en Australisch Opaal. Het is een feit dat het kleurenspel van Australisch Opaal minder snel verdwijnt dan Ethiopisch Opaal, maar dat deze steen (vaak) een stuk duurder is dan de Ethiopische variant. Dit heeft ermee te maken dat Australisch Opaal minder water bevat + meestal niet-hydrofaan van aard is en daardoor minder gevoelig is voor het tijdelijk verliezen van het kleurenspel.
Australisch Opaal wordt vaak gevonden met een witte basiskleur zonder kleurenspel, ook wel wit opaal genoemd. En de basiskleur van Ethiopisch Opaal is vuuropaal.
Onderhouden Opaal
Omdat Ethiopisch Opaal veel water bevat, is het belangrijk om nooit te douchen, zwemmen of andere vergelijkbare dingen met deze sieraden te doen. Wellicht denk je nu dat je beter kunt kiezen voor Australisch Opaal, omdat dat makkelijker is, maar met de goede aandacht, is Ethiopisch Opaal een prachtige steen om te dragen en ook voordeliger dan Australisch Opaal! Samengevat op een rij:
- Vermijd contact met water
- Vermijd contact met chemische stoffen
- Onderhoud het sieraad met een droge en zachte poetsdoek
- Vermijd vel zonlicht
Is jouw Ethiopisch Opaal nou wel haar kleurenspel kwijt? Ik ga tot slot nog uitleggen hoe je dit op magische wijze weer terug kunt krijgen!
Opaal is verkleurd
Omdat het van nature hydrofaan is, absorbeert Ethiopisch Opaal vocht en verliest het tijdelijk haar kleurenspel. De oorzaak is vaak in vocht te vinden. Om het kleurenspel terug te krijgen, kun je het volgende doen:
- Zorg dat de Ethiopische Opaal op een droge plek is en laat het daar een tijdje tot rust komen. Doe dit 1 tot 2 weekjes.
- Zie je nog geen verschil, leg de Ethiopische Opaal een tijdje onder een gele lamp. Leg de steen natuurlijk niet direct op de lamp, want dan kan de steen verbranden. Na een nacht moet je al verschil zien, zo niet, probeer het iets langer.
- Geef het de tijd en het kleurenspel komt in de meeste gevallen terug. Is dit niet zo? Neem gerust even contact met ons op.
Lees ook: