De voordelen van mediteren

De voordelen van mediteren

Je hoort het vast wel eens of misschien zeg je het soms tegen jezelf; “wat vaker mediteren zou helpen.” Voor sommigen kan het voelen alsof zij niet zijn weggelegd voor meditatie of dat dit niet bij hun past. Toch zitten er voordelen aan mediteren die van toepassing zijn op ons allemaal.


WAT IS MEDITEREN?

Wanneer je besluit te gaan mediteren besluit je eigenlijk om even stil te staan. Vaak is er de misconceptie dat tijdens het mediteren je helemaal nergens aan denkt of mag denken. Echter, meditatie wordt vaak gebruikt om gedachten te leren observeren zonder er direct mee te identificeren. Je hoeft namelijk helemaal niet in te gaan op alle gedachten die door jouw hoofd heen schieten. Mediteren staat daarom ook wel bekend als “training the mind”. 

MINDER STRESS EN ANGST

Mensen die regelmatig mediteren blijken minder stress te ervaren. In een razende wereld waar heel veel moet is het logisch dat ons lichaam overprikkeld raakt. Om ons zenuwstelsel te kunnen laten kalmeren is mediteren een perfecte oplossing. Terwijl je stil zit en let op jouw ademhaling krijgt het autonome zenuwstelsel ook de kans om op adem te komen. Hierdoor zakt jouw lichaam terug in je parasympatische staat, de staat waarin je je weer relaxed en veilig kunt voelen.

MINDER EENZAAM 

Mediteren kan ervoor zorgen dat je ook minder last heb van eenzaamheid. Huh? Hoe dan? Wanneer je mediteert keer je terug naar binnen. Je bent alleen in jouw hoofd met je eigen gedachten in de stilte. Voor veel mensen kan dit een beetje eng en misschien zelfs confronterend voelen wanneer ze beginnen met mediteren, omdat ze niet vaak alleen zijn. Leren alleen te zijn met jezelf, zonder enige afleiding of andere prikkels, zorgt ervoor dat je je ook veiliger bij jezelf zal gaan voelen. Langzamerhand leer je meer op jezelf te vertrouwen, waardoor alleen zijn minder wordt ervaren als eenzaam zijn.

BETERE CONCENTRATIE

Misschien spreekt het voor zich, maar mediteren bevordert ook jouw concentratie. Doordat je leert te focussen en stil te zitten zonder enige afleiding of andere prikkels zal jouw concentratie versterken. De aandachtspan van mensen worden steeds kleiner door sociale media en technologie. Dit is dus een mooie manier om dat voor jezelf uit te balanceren. 

EDELSTENEN EN MEDITATIE 

Edelstenen kunnen een fijne tool zijn bij het mediteren. Maar welke steen is hier geschikt voor? Amethist is een fijne eerste keuze wanneer het gaat om mediteren. Het is een rustgevende steen die ook inzicht kan geven in bepaalde (gedachte)patronen die niet meer goed voor jou zijn. Een tweede mogelijkheid is robijn. Robijn kan de concentratie verhogen en jou meer doelbewust maken. Nog een andere optie is bergkristal. Bergkristal is een hele zuiverende edelsteen. Terwijl jij jouw hoofd en lichaam reset tijdens het mediteren zal Bergkristal hetzelfde doen voor jouw energie. Daarnaast helpt ook Bergkristal bij het concentreren. Genoeg keuze dus! 
Terug naar blog