Wat is HSP?

Wat is HSP?

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Het is geen stoornis of ziekte, maar je hebt een opener energieveld en beschikt over een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet-hooggevoeligen.

Sinds een paar jaar weet ik dat ik HSP ben. Voor mij is HSP een kracht, waardoor ik snel dingen door heb en vanuit mijn innerlijke zelf kan leven. Alhoewel het een kracht is, is het soms ook lastig om mee te leven en begrijpt mijn omgeving het niet altijd.

Hoe herken je HSP?

Wanneer HSP bent, ervaar je prikkelingen sterker. Denk hierbij aan het gevoeliger zijn voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke of geestelijke ervaringen. Maar ook is iemand met HSP gevoeliger voor geluiden, geuren, visuele en tactiele stimulatie en nemen meer indrukken op uit de omgeving.

Wat zijn HSP kenmerken?

 • Je voelt sneller energie op.
 • Je voelt je vaak niet begrepen.
 • Je voelt je anders dan anderen.
 • Je denkt diep over dingen na.
 • Je handelt gewetensvol.
 • Je reageert sterker op geluiden, licht of geuren.
 • Je weet of voelt vaak waar je behoefte aan hebt.
 • Je neemt veel details na.
 • Na sociaal contact ben je soms vermoeid. 
  Terug naar blog