Wat is spiritualiteit?

Wat is spiritualiteit?

Wat is spiritualiteit en hoe ontwikkel je het?

Wat is spiritualiteit? Het wordt vaak gestigmatiseerd als iets zweverigs, maar is dat wel zo? Wil jij weten wat spiritualiteit is, hoe je het kunt gebruiken en hoe je het kunt ontwikkelen? In dit blogartikel willen wij jou antwoord geven op deze vragen, om je zo een duidelijk beeld van spiritualiteit te geven. 

Het begrip spiritualiteit

Wat wordt er precies verstaan onder spiritualiteit? Laten we het woordenboek er eens bijpakken. Volgens de Dikke van Dalen betekent Spiritualiteit: “openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft” en “de geest, het niet-stoffelijke betreffend”. In grote lijnen kloppen deze begrippen, maar we snappen dat het wat vaag klinkt.

Spiritualiteit wordt dus gezien als alles met de geest en ziel, maar je moet het eigenlijk zien als een manier van leven. Het is een bewustwording en het vinden van innerlijke rust in je hoofd. Meditatie en mindfulness zijn daarom een groot onderdeel van spiritualiteit. 

Waarom zou ik mij bezighouden met spiritualiteit?

Goede vraag! Welke voordelen brengt het met zich mee en waarom houden veel mensen er zich niet bewust mee bezig? Spiritualiteit links laten liggen is enorm zonde. Het brengt namelijk ontzettend veel voordelen met zich mee. Als jij je er regelmatig mee bezighoudt, kun je profiteren van de volgende voordelen:

  • Spiritualiteit vergroot je wijsheid;
  • Je emoties zijn beter in balans;
  • Je eigenwaarde zal stijgen;
  • Het helpt je bij de ontdekking van je doelen;
  • Je zult je gelukkiger voelen;
  • Helpt bij het leven in het hier-en-nu.

Wat is de eerste stap?

Je bent overtuigd en je wil je graag bezighouden met spiritualiteit om de voordelen hierboven te ervaren, maar waar moet je beginnen? Wat is de eerste stap? Beginnen met spiritualiteit kun je doen aan de hand van drie praktische oefeningen. We zullen ze hieronder voor je opsommen:

Bewuster worden

Dit is natuurlijk de basis van spiritualiteit: bewuster worden. Bewust worden van wat je bijvoorbeeld allemaal tot je neemt. Hoe vul je jouw dag? Als je hier goed over nadenkt kun je je van zoveel zaken bewust worden. En dat is belangrijk. Het is de eerste stap van jouw spirituele avontuur!

Meditatie en mindfulness

Wil je een stapje verder gaan? Dan kun je beginnen met meditatie en mindfulness. Meditatie en mindfulness lijken ontzettend veel op elkaar. Het is leven in het nu en letten op je ademhaling. Dit kun je op heel veel kleine momentjes inzetten. Als je op iemand wacht bijvoorbeeld, of als je in de file staat. 

Je kunt er ook bewust tijd voor vrijmaken. Voordat je gaat slapen bijvoorbeeld. Er zijn veel apps die je kunnen helpen met mediteren. Die vertellen wat je moet doen met rustgevende muziek op de achtergrond. Na een tijd mediteren zul je merken dat je meer innerlijke rust hebt gevonden en dat je minder stress zult ervaren. 

Chakra-oefeningen

Chakra’s zijn energievelden die in ieder mens aanwezig zijn. Als deze uit balans zijn kun je je minder lekker of zelfs ongelukkig voelen. Er zijn oefeningen die je Chakra’s weer in balans kunnen brengen. Dit zijn onder andere Yoga oefeningen. 

Spiritualiteit ontwikkelen

Zijn er naatst deze oefeningen nog andere manieren om je spiritualiteit te ontwikkelen? Jazeker! Daar zijn meerdere manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld zelfhulp boeken gaan lezen. Deze boeken kunnen  je visie verbreden op diverse onderwerpen en je veel leren. 

Ook het leven in minimalisme doet wonderen. Cut the Crap is een begrip wat vaak terugkomt. Gooi alles weg wat je niet meer gebruikt. Oude kleren, oude spullen etc. etc. Minder spullen is minder chaos in je woning en hoofd. 

Ga jij aan de slag?

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat je de tips die ik je heb gegeven gaat toepassen in je dagelijks leven. Als je natuurlijk geïnteresseerde bent in spiritualiteit en de werking ervan. 

Terug naar blog